Sitter och funderar…

… och inser att det är i princip två år sen vi började diskussionerna om en till hund i vår familj. Det har tagit tid att fundera och klura och diskutera fram vilken ras vi skulle ha. Men jag tror det är bra att inte förhasta sig i ett så stort beslut. Ja, egentligen bryr sig inte Jörgen och Dan speciellt mycket om vilken ras det blir eftersom de två inte är intresserade av att träna hund alls, de tycker om att gosa och kela och busa lite grann 🙂

Till att börja med funderade vi kring en ganska liten ras eftersom Louise åxå vill kunna träna hunden, både jag och Louise tyckte att Cavalier king charles spaniel verkade som ett bra val och vi har hälsat på uppfödare och träffat flera hundar. Men när tiden gått har framför allt jag ändrat mig och vill åxå ha en ”ny” hund att träna med och då får vi lägga Cavalierer lite på framtiden eftersom vi inte har varken råd eller tid med tre hundar. Så då började rasletandet igen efter en hund som passar både mig och Louise.

Vi, mest då jag, har gått igenom många raser som Settrar, retrievrar av olika slag, shäfer, Hovawarth m.m. men det har fallit på storlek, arbetsvillighet eller mentalitet. Många diskussioner har det varit med erfarna människor innan jag och Louise funnit vad som kan passa oss båda två. Antar att de flesta redan vet eller kanske räknat ut vad vi bestämt oss för men jag har faktiskt inte skrivit rakt ut i bloggen vad vi bestämt oss för.

Vår nästa hund blir en jakt-golden, det är ju ingen egen ras utan det är golden men avlade på att arbeta, mycket pigga och mindre och nättare i typen, gyllene till rödbruna i färgen. Ganska olik en familje/utställningsgolden faktiskt. Jakt-golden kom in rätt sent i rasletandet och har definitiv inte varit ett självklart val p.g.a. deras aktivetetsnivå. Men ju mer jag fått reda på och ju mer de som som känner mig, talat om att jag ”fixar” en hund med den arbetsviljan, desto mer rätt har rasen känts. De har en aktivitetsnivå av en Border-collie och det är väl det som ”skrämt” mig till en början då jag trott att jag inte klarar detta. Jag har en god vän som är jakt-golden uppfödare och där har jag fått mycket information som gjort att jag kunnat bestämma mig. Min vän Lina med Pejla har åxå varit en stor hjälp i rasvalet och det är henne jag har att tacka för att det faktiskt blir en jaktis 😀 Jag har trott innan att jag måste träna 7 dagar i veckan och gå milsvis varje dag för att en sån hund ska må bra, men har nu förstått att den träningsnivån jag har på Zelda eller lite mer räcker, inte konstigt att Zelda är trött många gånger 😉 men OM jag vill träna massor så finns energin till det och den energin har inte goa Zeldisen.

Tyvärr så ska troligtvis min vän Lotta inte ha valpar i år och jag känner att det måste bli nu för Zeldas ålder drar iväg fort och jag vill ju som sagt inte att hon blir för gammal, så därför kommer vi köpa av annan uppfödare som jag fått rekommenderad och känner stort förtroende för.

Jag hoppas och tror att detta blir ett bra rasval men vet åxå att jag har mycket att lära innan, men jag ser det som en utmaning och jag kommer att ha både nära till uppfödare och vänner med stora kunskaper så hjälp finns att få 🙂

Hoppas, hoppas, hoppas såååå att vi ”blir med valp” detta år 😀

Nä, nu ska jag och Zeldisen ta oss en promenad ut i solskenet.

Två goda vänner.

5 tankar på “Sitter och funderar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s