Att lära hunden att inte dra i kopplet…

…är en av de svåraste sakerna man kan lära en hund. Det är bara att titta runt omkring sig, de flesta hundar drar i kopplet. Visserligen är det ju olika vad man som ägare tolererar av sin hund en del ägare bryr sig inte och givetvis beror det på hur framåt hunden är, ju piggare och mer framåt hund desto svårare att lära den inte dra.  Har man en liten lätt hund kanske man inte tycker det spelar så stor roll, men har man en stor hund med mycket vilja och vikt då är det inte speciellt bekvämt eller kul när hunden drar. Sen finns det några lyckliga själar som får hundar som redan ifrån början går fint i kopplet och inte drar! En sån hund skulle varit trevligt att ha fått! Meeen det fick jag inte 😉

När Zelda var ung var hon väldigt framåt och drog i kopplet. Med så många kilo i kopplet är det INTE kul! En av de saker jag bestämde mig för när vi skaffade Zelda som valp var att jag ska lära henne att INTE dra i koppel, då jag tycker det är hemskt irriterande.  Ni som känner mig vet att jag är emot all form av korrigeringar/bestraffningar som ryck i koppel m.m. jag tror helt enkelt inte på de metoderna, tycker inte om att använda mig av dem och det känns inte etiskt rätt mot djuret med bestraffningar. Så jag tränade med Zelda istället att så fort hon drog i kopplet stannade jag och stod still tills hon slutade dra, hon fick bara gå framåt när hon inte låg på i kopplet d.v.s. belöningen blev att hon fick gå framåt. Så höll vi på månad efter månad och jag tyckte mig inte se någon större förändring. Promenaderna tar en väldig tid när man gör på detta vis. Det är jättefrustrerande och irriterande när man inte vet hur man ska göra sig förstådd till hunden.

Jag ramlade av en tillfällighet in på Vibri.com där de säljer bl.a. elastiska koppel och jag köpte ett sånt för att testa. Nu har jag glömt bort hur länge det tog men på ganska kort tid hade jag med kopplet i kombination med att stanna vid drag fått en hund som slutat dra i kopplet!

Lika bestämd har jag varit när vi köpte Ninja att hon inte ska få dra i kopplet. Men jag måste säga att jag många gånger hållit på att slita mitt hår då promenaderna har tagit sån enorm tid! Ninja har varit oerhört framåt! Det har blivit otroligt tråkiga promenader med stå still, gå framåt och direkt har hon dragit igen, stå still, framåt-dra o.s.v. Vissa promenader har gått bättre och nästa så har vi varit tillbaks på ruta ett 😦  Många gånger har jag istället för att gå tråkiga koppel-träningspromenader, valt att gå där hundarna kunnat gå lösa så jag sluppit träna. Konsekvens är ju ledordet vid all träning av hundar och nånstans där brister det i min koppelträningen trots att jag tycker jag stannar så fort hunden drar. Använder jag godis så går hon hela tiden vid min sida och tittar på mig och det vill jag inte heller, så träning med godis funkar inte. Det är inte förrän jag skaffade Baggenbälte i kombination med sele som jag kunnat börja njuta av långa, snabba promenader och slippa träna inte dra i kopplet. Med selen på  ska hon dra, med halsband får hon inte.

Har känt länge att jag måste testa ett Vibri-elastiskt koppel igen för att se om det skulle fungera på Ninja åxå. Så till slut har jag och en kompis som även hon har problem med drag i kopplet på sin hund, skickat efter varsit och igår testades det för första gången!

Jag och Louise tog oss en promenad med hundarna. Louise gick med Ninja i nya kopplet och det fungerade alldeles förträffligt! Hon liksom fattade direkt efter bara några stopp att kopplet ”drog” henne tillbaks och det blev tydligen jobbigt för hon gick snart jättefint. Ja, inte perfekt men en himla skillnad mot tidigare! På kvällen var jag tvungen att testa igen så jag och Ninja gick en egen liten promenad och denna gång var hon ännu lite duktigare 🙂 Fortsätter det så här så kommer hon kunna lära sig att inte dra och så himla skönt det ska bli både för hund och den som håller i kopplet! 😀

Kopplet skall användas i kombination med ett mjukt brett halsband men det har jag redan införskaffat ett jätte-snyggt i Lottas affär 🙂

Så här skriver Vibri själva på sin sida om kopplet:

* Skonsamt:
Kopplet skonar hundens nacke och rygg om hunden gör hastiga ryck. Det skonar även din arm och rygg. 

* Hjälpmedel vid anti-dra träning.
Kopplet förstärker eller ersätter metoden att lära hunden att inte dra genom att du som förare stannar så fort hunden börjar dra. När hunden drar, dras kopplet ut, men eftersom det är elastiskt vill det dra ihop sig igen. Fördelen med kopplet är att det reagerar hela tiden vilket är lätt att glömma som förare. Det är mycket viktigt att kopplets hårdhet passar till hunden.
Dessutom så kan du ”prata” väldigt bra genom kopplet, en liten flexibel spänning (i stället för ryck som det annars blir) förstår hundarna mycket bättre.

 

Här ligger min kompis koppel och väntar på att bli hämtat 🙂 Hoppas det fungerar lika bra för dem!


2 tankar på “Att lära hunden att inte dra i kopplet…

  1. För mej var det också väldigt viktigt att träna Atlas att inte dra i kopplet, jag klarar inte av hundar som gör det för promenaderna blir vidriga tycker jag (speciellt med 65kg hund). Det är jättesvårt men som med all träning så är ju det bästa att komma på hur hunden ska tjäna på att inte dra. Jag tycker man ofta ser bra exempel på att ryck i kopplet inte hjälper eftersom de hundarna ändå fortsätter att dra och dessutom riskerar skador i nacken. Kopplet du har verkar ju vara ett kanon hjälpmedel!!

    Hoppas du haft en bra helg! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s