Fastedagar

Gång på gång när jag läser om naturlig utfodring av hundar stöter jag på fasta.  I naturlig utfodring förespråkas att utfodra hundarna max en gång om dagen och helst någon fastedag per vecka.

Jag har i alla år (förutom när Zelda var valp) utfodrat två ggr. per dag. Detta har jag tyckt verkat humant och sjysst mot henne. Vet ju själv hur hungrig man skulle vara om man fick mat en gång om dagen! och fasta en gång veckan! Jösses! Jag vet ju vilken bitch jag blir när jag är hungrig! Jag som kräver mat var tredje timma för att inte sura ihop!

Nu är ju förståss inte människor och hundar likadana, men det är lätt att utgå ifrån sig själv och hur man känner. Det är vad jag gjort angående utfodringen av Zelda och jag antar att jag inte är ensam om det.

Iallafall så skenvalpar ju Zelda nu och tölar som attans med maten så då bestämde jag att hon skulle få en fastedag idag, har ju ändå läst att det ska vara bra. Men usch vad jag mått dåligt och haft dåligt samvete hela dagen när vi ätit och hon suttit bredvid med sina allra mest hungrigaste ögon:( Jag hade dåligt samvete ända tills ikväll när jag på Barf-ifokus ramlade över denna artikel: Why your dogs needs to fill its stomach on a regular basis

Det blev nästan en Aha-upplevelse av att läsa den! Artikeln gav definitivt en hel del att tänka på. Som vanligt behandlar vi djur med utgång ifrån oss själva och oftast blir detta helt fel och vem får lida för vår okunskap? Givetvis djuren.

Förmodligen kommer denna artikel bidra till att jag inom kort kommer ändra så att Zelda får mat en gång om dagen istället för två. Kanske jag åxå kommer att lägga in en fastedag per vecka, trots att jag förut tyckt det varit himla synd om hunden. Jag kan inte ändra direkt för Zeldas mat-shema är upplagt för utfodring två gånger om dagen och att hon över en veckas tid, d.v.s på 14 måltider,  fått i sig allt nödvändigt hon behöver för att må bra.

För mig är det viktigt att tillgodose hundens ALLA behov men detta med maten är en stor bit som jag har enormt mycket kvar att lära, dessutom kommer ju ny forskning hela tiden. Mastigt men enormt intressant område! Ju mer jag läser desto mer inser jag hur lite jag kan om människans bästa vän: hunden!

En sak är säker och det är att jag vill verkligen att min hund ska må bra och få känna sig mätt efter måltiden! Jag har trott att jag utfodrat rätt i alla år men är nu beredd att tänka om och ändra ståndpunkt i den frågan.

10 tankar på “Fastedagar

 1. Jamen tror du verkligen att det är bra att ”proppa” i dom mat en gång/dag?Menar du att dom blir mättare om dom äter bara en gång om dagen?? Ser framför mej hur mina troll skulle svälja skålarna då också 😉 Fasta ibland vet jag är bra men att äta en gång om dagen!!

  • Jag menar ju ingenting, men om man läser artikeln så fungerar ju inte matsmältningen fullt ut förrän magsäcken är helt utstretchad så det handlar ju inte bara om att för hunden få uppleva mättnadskänsla.

 2. Det här med foder och utfodring är en hel jävla vetenskap. Jag säger varken bu eller bä,men jag skulle nog aldrig sluta utfodra mina hundar två ggr om dagen,dels hade de ju varit tok för hungriga (säkert en vanesak) Och hur bra är det för deras mage att endast få ett lass om dagen? Nu kan jag inte mycket om foder så jag säger inte vad som är bra och dåligt för det vet jag ju inte,men min känsla säger att en hund behöver utfodras minst 2 ggr per dag,gärna 3…Jag vet själv ägare som bara utfodrar 1 ggr per dag.
  Ja,det här går nog att diskuteras i åratal:) Men det är ju som du skriver,man blir ALDRIG full lärd och nya grejer komma hela tiden. Tror man ska göra det man känner för mest och vad som passar hunden bäst.
  Alla vill vi ju djurens bästa:)

  • Detta om hur bra det är för deras magar är just vad som förklaras i artikeln. Läste du den? Även detta med mättnadskänslorna åxå så där tror jag vi människor utgår ifrån hur hungriga vi är sen felutfodrar vi våra hundar.
   Att ge mat några gånger per vecka gäller ju åxå enbart naturlig utfodring så om du ger dina hundar torrfoder? så skulle detta sätt vara direkt livsfarligt.

 3. Ja,mina hundar får torrfoder,och jag kan tro att färskfoder är det mest naturliga för hunden att äta och säkert ngt av de bättre också.Har själv vart i valet och kvalet om jag ska testa färskfoder,men aldrig kommit till kritan.. Jag är super nöjd över torrfodret de äter idag och skulle aldrig byta det mot något annat torrfoder.
  Ser man till valpar och många ung hundar så äter de ju upp till 4 ggr per dag. Är detta ”sätt” även för de yngre djuren som växer??
  Det måste ju bli en stor skillnad från att äta iaf 2-4 ggr per dag tills enbart 1 och knappt det?
  Intressant med foder.Men svårt!

 4. Jo det förstår jag:p Men en valp eller ung hund börjar man ”vänja” dom vid ett mål direkt i ung ålder eller vad sägs där?
  Jag tycker det låter komplicerat,är alldeles för oinsatt så ska nog lägga ner nu 😀
  Men färsk foder är jag faktiskt för 🙂

  • Är nog, om man sätter sig in i det mindre komplicerat än torrfoder faktiskt 🙂
   Exakt HUR en utfasning till ett mål mat om dagen ser ut för valp/unghund har jag inte satt mig in i då jag inte har en valp/unghund. Men jag antar att det är samma som för vuxna som det står om i artikeln? Varför skulle det vara nån skillnad?
   Ja, färskfoder är väl det bästa man kan ge om man ska ha industritillverkat foder, men ännu bättre är naturlig utfodring 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s