Appropå Kvällsöppets hundtränardebatt…

Jag tänker inte skriva för eller emot debatten. De flesta som känner mig vet vad jag står för/inte står för. Vad avser debatten får ni själva göra egen bedömning 😉

Länk till debatten: Kvällsöppet

Jag tänker heller inte genom detta blogginlägg öppna upp för en debatt, jag bara delger er mina tankar, mina funderingar.

Detta här är vad JAG tycker. Vad JAG tror och vad JAG känner. Sen är det upp till var och en att ha en egen åsikt.

Jag tycker att det är synd att så många än idag skiljer på inlärning av moment och uppfostran då ”uppfostran” åxå är inlärning!? Kan överhuvudtaget inte se skillnaden där. Man vill ju vid ”uppfostran” lära hunden något, dvs lära den bete sig på ett sätt som passar oss/mig. Vill man lära hunden att ”bete sig” så handlar det om inlärning och inget annat och då spelar det ingen roll om det gäller tigga vid matbordet, hoppa på människor, göra utfall mot andra hundar, gå fot eller hoppa över hinder. Allt handlar om inlärning/omlärning.

Precis som många andra säger så fungerar de ”hårda metoderna” det är jag åxå övertygad om men jag tycker det är orättvist mot hundarna och det är inte etiskt försvarbart då det idag finns alternativa metoder med forskning och vetenskapliga bevis bakom sig som fungerar lika bra OCH bättre.

Om jag rycker i kopplet på min hund tycker folk att jag tar ansvar över min hunds beteende, men om jag rycker i håret på mitt barn? hur anses jag då som förälder? Tar jag ansvar för mitt barns beteende då? Är det fostran, inlärning, kränkande behandling eller misshandel?

Att påstå att klickerträning/operant betingning inte fungerar beror på att man inte behärskar metoden, eller helt enkelt kan för lite om metoden. Jag antar att det är detsamma med korrigeringsmetoden? Men varför välja korrigering? Gillar man att bli lite arg på hunden? Får man utlopp för sin egen frustration när hunden inte gör som man vill? Eller sitter man bara fast i gammaldags tänk?

Jag är ingen duktig klickertränare. Jag tränar för att BLI duktig och på vägen dit gör jag misstag, men misstagen består som värst i utdelning av, en för mig felaktigt belöning eller en innehållen belöning. Det tycker jag att jag kan stå för 🙂 Jag slipper fundera över om korrigeringen jag nyss gav var av effekt, om korrigeringen jag nyss gav får hunden att fortfarande älska mig eller om jag trasat sönder nåt i vårat förhållande. Vi har alltså kul även när det blir fel 🙂

Hur man kan försvara sig själv, med att under ”fostran” få ryta åt hunden, rycka i koppel, ta tag i hunden, m.m. m.m. har jag ingen aning om. Jag kan inte se att det är rätt av mig att straffa hunden i syfte av uppfostran när det är mig det beror på, jag som tycker att hunden beter sig fel. Att hunden gör fel beror ju på att jag misslyckats som hundtränare.

Vad gäller svart eller vitt, kontra gråzoner gällande hundträning har jag svårt att uttala mig om. Självklart finns det inte ett enda sätt som passar alla hundar, men att lägga in att det skulle på några hundar vara genom gråzon accepterat att korrigera det köper jag inte. Tycker bara att det är ännu ett sätt att rättfärdiga sitt eget beteende.

Min tro är ändå att med tiden kommer de flesta att välja bort korrigeringar och gå över till ”klickertänket” fullt ut. Det finns idag en uppsjö moderna hundtränare som tränar och tävlar på hög nivå som är goda föredömen och jag tror de kommer bana väg så att de positiva metoderna kommer att bli de metoderna som folk vill lära sig och använda sig av 🙂

Nämen oj, förlåt! det var inte meningen att skriva så långt för meningen var bara att länka ut de andras blogginlägg men nu blev det så ändå 😉

Här kan ni läsa om ni är intresserade av vad några andra tyckte om debatten 🙂

Vad är fostran? (Åsa Jakobsson)

Kvällsöppet snackar hunduppfostran

Dressyrdebatten TV4 igår kväll

Hårda eller mjuka metoder inom hundträning

”Debatt” i tv

Kvällsöppets debatt om hundträning

Att sätta sig ner, INNAN (om) man blir arg, och fundera på varför träningen inte ger rätt resultat är viktigt. Här är jag och Ninja på kurs hos Klickerklok två av Sveriges bästa instruktörer inom ”modern hundträning” med belöningsbaserade metoder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s