Det finns olika sätt att utfodra sin hund, industritillverkat hundfoder (torrkulor, färskfryst eller konserver) hemlagad mat eller naturlig utfodring. En form av naturlig utfodring är Barf.
Vad är Barf?
Barf är en förkortning av Bones And Raw Food eller Biologiskt Anpassad Rå Föda. Dietens bas är råa köttiga ben, rått kött och råa, mixade grönsaker.
Det är helt enkelt mat anpassad för vad hunden är byggd för att äta. Man utgår från vad en hund skulle äta i det vilda. Och vad är det då? Köttiga ben, inälvor, fisk, småvilt, fåglar, fågelägg, bär och grönsaker.
Till en början tyckte jag det verkade ganska krångligt, väldigt krångligt! Men efter att ha läst och läst ännu mer så tycker jag nu jag börjar få ganska bra koll på det. Jag har gjort ett översikts-schema som sträcker sig från måndag till söndag som jag åtminstone till en början kan följa så att jag vet att jag gör rätt och inte ger för lite eller för mycket av nåt. Vissa råvaror ger bäst effekt om de inte äts samtidigt och andra fungerar bättre om de äts tillsammans. Det är inte så lätt att komma ihåg allt därför har jag mitt schema.
Att ge f-ben verkar vara det mest kontroversiella i Barf. Men det är ingen fara att ge några f-ben överhuvudtaget så länge de är helt råa. När ett f-ben tillreds genom kokning, stekning, grillning blir de hårda och spröda och spricker lätt till sylvassa flisor vilket kan vara livsfarligt för hunden! Men råa ben är mjukare, böjligare och är lättsmälta för hunden.
Varför har vi börjat Barfa?
Zelda har vi utfodrat i nästan 8 år med industritillverkat hundfoder. Vilket foder en hund äter har jag förstått ända från början är viktigt därför har jag alltid givit henne ett dyrare foder, vilket man då tror är likhetstecken till ett för hunden bra foder. Jag förstod åxå att ett färskfruset foder är naturligare och därmed bättre foder för henne än torrkulor. Zelda var van från uppfödaren att äta färskfryst så det fortsatte vi med när vi fick hem henne vid 8 veckors ålder.
När Zelda blev äldre och vi flyttade fick vi mindre frysmöjligheter och jag gick över till vad jag trodde var ett kanonbra torrfoder. Ett stort, välkänt märke, bra reklam som jag föll för och dyrt! Tre månader åt hon det och hela tiden hade hon klåda, jag var tvungen att byta! Bytte mellan lite olika torrfoder och fann inget som hon fungerade optimalt på. Under en period fick hon igen äta färskfryst vilket fungerade suveränt! Men just det fodret har sin närmaste leverantör ca. 19 mil från oss så det blev ohållbart att fortsätta med. Jag kom i kontakt med Standardts torrfoder och vi började med det. Det fungerade! Och så tänkte jag inte så mycket mer på det utan fodrade bekvämt och enkelt med det.
När så lilla Ninja flyttade in i vår familj började jag återigen fundera över foder då hon sen liten valp haft klåda. Varför kliar hon sig? Vad beror det på? Vad äter våra hundar? Vad behöver de? Hur är de skapade för att äta och VAD är de skapade för att äta?
Barf har jag känt till sen Zelda var liten men aldrig orkat/velat sätta mig in i riktigt hur det går till. Jag tyckte det verkade krångligt och svårt. Det är lätt att välja det enkla, framför det okända lite besvärliga som kräver kunskap av mig. Det är lättare att tro på fodertillverkarna att de är de enda som kan hundmat och det är helt omöjligt för oss att själva tillgodose vår hunds matbehov. Jag har själv trott på detta i alla år!
Tack vare Ninjas klåda har jag blivit ”tvungen” att lära mig. Jag har läst, funderat, ältat, testat, läst mer, frågat kunniga människor och framför allt ändrat åsikt! Nu är min starka tro att det är vi själva, i all välmening, som fodrar våra djur till sjukdomar och en för tidig död. Klåda, överkänslighet, allergier, öronbesvär, magbesvär, cancer, hudproblem, sjukdomar i de inre organen, försvagat immunförsvar, fortplantningsbekymmer, störningar i tillväxt och t.om beteendestörningar har ökat till följd av utfodring av spannmålsbaserade hundfoder.
För mig är det viktigt att ha en holistisk syn på hunden d.v.s att tillgodose alla hundens behov, dess helhet. Att inte bara titta till symptomen utan se det i ett vidare och djupare perspektiv, vad ligger bakom? Fysisk hälsa, mental hälsa, emotionell hälsa d.v.s. möjlighet att känna och ge uttryck för olika känslor och utveckla känslomässiga relationer med andra, miljö och social hälsa. I den sociala hälsa ingår födan, en holistisk diet. En diet anpassad efter hur den skulle äta i ett naturligt tillstånd. En diet fri från kemikalier, biprodukter, artificiella tillsatser och onaturliga substanser. Lite besviken på mig själv är jag att det tog mig så länge innan jag insåg fodrets vikt i det holistiska synsättet.
En bok som varit mycket viktig i övergången till Barf är: Naturlig utfodring av hundar, Malin Ekblom. Jag följer den inte slaviskt utan jag har med hjälp av boken, diskussioner med goda vänner och olika internetsidor som jag läst, utformat ett ”eget” sätt att Barfa mina hundar som jag tror på och som fungerar för oss.
Några rader ryckta ur Malins bok:
”Kroppen behöver ca. 10 000 år för att anpassa sig till en total förändring av kosten”
”Hundarna har haft ca. 50 år att anpassa sig till en utfodring med torrfoder och under dessa år har hundens allmänna hälsotillstånd klart försämrats”
”Då det råa köttets stimuli saknas bildas inte tillräckligt med magsyror till en följd av detta är magen inte tillräckligt sur för att de skadliga bakterierna skall dö. Detta kan leda till diarré, gasbildning, magomvridning och parasitangrepp.”
”I bästa fall lever hunden ett tillsynes friskt liv men ganska ofta förekommer olika sjukdomar.”
”Torrfoder och konserver håller inte hundens tänder rena. Bristfällig tandhygien förorsakar tandsten och kroniska inflammationer, vilket ytterligare försvagar immunförsvaret”
”Vid ungefär 7 års ålder börjar en hund som ätit industritillverkad mat åldras. Dess livskraft avtar sakta och den rör sig inte längre som förut. Om mängden föda inte minskas i takt med att motionen minskar följer övervikt, som gör att hunden lätt får hjärtsjukdomar. Även tumörer och hudsjukdomar ökar. Ifall hunden utfodrats med naturlig föda, medför 7 års ålder för det mesta inga särskilda synliga fysiska eller själsliga förändringar till det sämre. Hunden kan missvisande nog påminna om en valp.”
Två böcker till om naturlig utfodring:
Den första boken, Functional food för hundar, skriven av Jill Mellström på Jipotimas är åxå en jättebra bok om man vill lära sig om råutfodring.
Natural Dog Food av Susanne Reinhert har blvit min nya ”mat-bibel” 😉 Innehåller precis allt man behöver veta om hundens mat och lite till! 🙂
Bra nätsidor om Barf:
Varför torrfoder inte är fullgod mat
För den som är intresserad av mat till katt:
Att lök är farligt för hundar, det visste jag sen förut men att det var SÅ farligt visste jag inte… Livsfarliga köttbullar Tack Becca för länken! 🙂
Pingback: Lucka 15: Vad ger vi hunden att äta egentligen? | SM Hundtjänsts nyhetsblogg