Belöningsbaserat

Jag och Ninja tränar burlekar

Att träna belöningsbaserat, operant betingning  eller som de flesta känner till det: klickerträna, betyder så mycket mer än att ha en liten plastdosa i handen och leverera hunden godis. Man är inte en klickertränare automatiskt bara för att man använder en klickerdosa.

Att träna belöningsbaserat innebär ett helt annat förhållningssätt till djuret 24 timmar om dygnet!

När man, enkelt förklarat, tränar belöningsbaserat belönar man rätt beteende i ett exakt ögonblick och nonchalerar beteenden man inte önskar av hunden. Klickern används som en markör för hunden och betyder: Rätt där! Belöning på väg!

Man använder sig av positiv förstärkning, (rätt belöning vid rätt tillfälle) negativt straff (man tar bort något hunden vill ha, t.ex godis, kamp) och utsläckning av beteende (ett beteende som inte uppmärksammas tenderar att avta) Man bygger på frivillighet och hundens eget initiativ och hjälper används minimalt. Man korrigerar inte vid ”fel”-beteende.

Det är att träna med hjärta (man mår bra av att inte bråka med hunden) och hjärna (det finns forskning bakom metoden)! B.F. Skinner bedrev redan på 30-talet forskning om att forma beteenden med positiv förstärkning och negativt straff och utvecklade operant betingning.

Det är så mycket roligare att träna med denna metod då man har fullt upp att hålla koll och belöna rätt beteende vid träning och man ”slipper” titta efter och korrigera felbeteenden. Man får en trygg, glad och lycklig hund som vågar att bjuda på sig själv och som inte behöver se upp för korrigeringar. Man vet att hunden gör saker för att den vill! Inte för att undvika ett obehag. Man slipper få en ögontjänande hund.

Som min vän Lina Sundberg alltid säger: Det ska vara kul att träna hund!

Jag och Zelda tränar ”kloss”

Intressant föreläsning av Per Jensen professor i etologi: Hundar är inga vargar.

Snabblänkar till filmer där våra hundar shejpas:

Zelda shejpas till: High five

Ninja shejpas till: Spela död

Några länkar om du vill läsa mer om klickerträning:

House of learning, Marie Fogelqvist

Klickerklok

Canis

Hundbiten

Affirmativ träning

Häst & Hund

3 tankar på “Belöningsbaserat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s