Om Maine-Coon

Porträtt av: Gunsanart

Maine coonen är en gammal amerikansk kattras som kommer från den nordamerikanska delstaten Maine och som kan anses vara den första amerikanska kattrasen. Man tror att rasen kommer från korsningar mellan angorakatter som förts med av sjömän till staten Maines hamnar och engelska katter som nybyggarna tog med sig på 1600-talet, skandinaviska eller ryska katter samt korthåriga amerikanska bondkatter. Redan 1861 förekom den första Maine Coonen i kattlitteraturen. Det var en svart-vit katt vid namn Captain Jenks of the Horse Marines som var den första maine coon katten som visades på en kattutställning i Boston och New York 1861. 1895 väckte rasen även stort uppseende i Madison Square Garden i New York. I början på 1900-talet höll maine coonen på att försvinna helt som raskatt pga att nya raser som Perser & Siames introducerades, men den blev kvar som ladugårdskatter på bondgårdar. Intresset för rasen förnyades dock omkring 1950 och har sedan 1980 vuxit snabbt. 1953 bildade Maineinnevånare ”The Maine Coon Cat Club” i syfte att bevara rasen och det hölls utställningar enbart för Maine coon katter. 1968 bildades ”The Main Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA”. 1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA ”Cat Fanciers Association”. Maine Coonen godkändes 1984 som ras i FIFe och 1986 registrerades den första maine coonen inom SVERAK. Den första kullen i Sverige föddes 1989.
Det finns fler fantasifulla legender om Maine coon kattens ursprung. En av de vanligaste är den om befolkningen i Maine, i Nordöstra USA. De var imponerade av de stora katterna med sina yviga svansar och spekulerade i var de kom ifrån. En teori uppstod om att katten hade uppstått genom en parning mellan katt och tvättbjörn. Racoon betyder tvättbjörn på engelska vilket resulterade i att man kallade dessa katter för Maine coon.

Bilder på kända Maine Cooner:
http://www.geocities.com/Heartland/7528/tarchive.html

Svensk historia

I mitten på 80-talet så godkändes första Novis-Maine Coon i Sverige. En blåtabby-vit kastrat vid namn Linus. Det blev väldigt mycket uppmärksamhet runt denna händelse. Linus fick vara på förstasidan i Dagens Nyheter, hans fantastiska hittekattshistoria publicerades även i Allers, Aftonbladet, Kamratposten och i Stockholms Radio fick han vara med (där han blev bjuden på sardiner). Matte Vivianne Gärdsberg (numera Åberg) fick tankegången att spara ihop till en riktig Maine Coon. Vilket resulterade i Sveriges första Maine Coon import 1986 Koonluv Dear Boopise, kallas för Lina. Men det kunde ju inte bli några kattungar efter endast en hona och en kastrat, så 1988 kom det en herre vid namn Adilio Moonraker, kallad Lillen. 1989 föddes Sveriges första Maine Coon kull.

Text: Viviann Åberg/S*Mafflialigans

Rasstandard

Generellt
Utseende Maine Coon-katten är en stor ras med ett huvud som ger ett fyrkantigt intryck. Öronen är stora och katten bredbröstad. Den har kraftig benstomme med en lång, muskulös och rektangulär kropp samt en lång och böljande svans. Lägg därtill ett markerat nosparti och du får en katt som ger intryck av kraft och robusthet.
Storlek: Stor
Huvud
Form: Medium i storlek; fyrkantiga konturer.
Panna: Lätt rundad
Kinder: Höga och välmarkerade kinder.
Ansikte/
Profil/
Nosparti:
Ansikte och nos av medium längd, med ett fyrkantigt nosparti. En tydlig övergång ska kännas mellan nospartiet och kindbenet.
Haka: Kraftig, i vertikal linje med nosen och överläppen
Öron
Form: Stora, breda vid basen. Måttligt spetsiga. Lodjurstoffsar är önskvärda. Tofsar av hår i öronen sträcker sig ut över örats yttre kant.
Placering: Högt ansatta med en mycket lätt vinkling utåt. Öronen ska vara placerade med en öronbredds vidd emellan. Vidden utökas något på äldre katter. Den lägre öronbasen är placerad något längre bak än den övre öronbasen.
Ögon
Form: Stora och brett placerade. Något ovala, men inte mandelformade, verkar runda när de är vidöppna. Sitter lätt sneddande mot yttre öronbasen.
Färg: Alla färger är tillåtna. Det finns inget samband mellan ögon- och pälsfärg.
Klar färg på ögonen är önskvärt.
Nacke
Hanar har en mycket kraftig och muskulös nacke.
Kropp
Form: Kroppen ska vara lång, kraftig benstomme. Hård, muskulös, kraftfull, bredbröstad.
Stor, alla delar av kroppen ska vara i proportion för att skapa ett rektangulärt intryck.
Ben
Kraftiga, medium långa för att forma en rektangel med kroppen.
Tassar: Stora, runda och vältofsade mellan tårna.
Svans
Minst lika lång som kroppen från skulderbladen till svanstoppen. Bred vid basen avsmalnande mot toppen, med rikligt böljande hår. Svanshåren är långa och alltid böljande.
Päls
Struktur: Allväderspäls, tjock. Kort på huvudet, skuldror och ben, blir gradvis längre över ryggen och sidorna, med långa, lurviga byxor på bakbenen, samt päls på mage. En krage förväntas.
Silkig kvalitet. Pälsen ligger tätt mot kroppen, mjukt fallande. Underpälsen är mjuk och fin, täckt av den grövre överpälsen.
Färg: Alla färger är tillåtna, inklusive färger med vitt, utom maskade mönster och choklad, lila, kanel och fawn. Alla mängder av vitt är tillåtet t ex vit bläs, vit medaljong, vitt bröst, vit mage, vitt på tassarna etc.
Kondition
Maine coonen ska alltid vara i god balans, kondition och proportion.
Anmärkningar
  • Typen måste alltid bedömas över färgen.
  • En väldigt långsam utveckling utav rasen skall tas i beaktande.
  • Hanar får ha ett bredare och större huvud än honorna.
  • Honorna är proportionellt mindre än hanarna. Denna markanta skillnad i storlek måste tillåtas.
  • Pälsens längd och överpälsens täthet kan variera med årstiderna.
Fel
Generellt: Obalancerade proportioner
Små katter
Huvud: Runt huvud
Rak eller konvex profil.
Profil: Brott i profilen.
Nosparti: Utpräglade morrhårskuddar.
Rundat eller spetsigt nosparti.
Haka: Svag haka.
Öron: Brett placerade, utåtpekande öron.
Ögon: Sneda, mandelformade ögon.
Kropp: Fin, tunn benstomme.
Kort cobby kropp.
Ben: Långa, styltiga ben.
Svans: Kort svans.
Päls: Avsaknad av päls på mage.
Päls som är jämnlång.
Avsaknad av underull.

1 tanke på “Om Maine-Coon

  1. If you’re not heading to perform the poker space is definitely a need for the traffic. And in February they have the ”Valentine reward” because it’s the season of love. What we do know is that this is a power to Be reckoned with.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s