Att vara gröngöling…

…på både klickerträning och lydnad är ett handikapp när man ska träna. Ja, jag är ju inte gröngöling på det sättet att vi nyss börjat med klicker men jag är självlärd till största del och har endast på senare år gått två små kurser med Ann-Louise Ryrvik och en i höstas för Hundtränaren, alltså min vän Lina Sundberg och det är alldeles för lite för att det ska finnas en massa olika lösningar i min kunskapsbank när jag tränar. Att jag är helt grön på lydnad gör då inte träningen lättare och jag känner mig begränsad.

Därför försöker jag paralellt med lydnadsträningen, träna mig själv och Ninja att bli klickerkloka båda två 😉 Detta gör jag genom att träna in ”värdelösa” beteenden som inte spelar någon roll om vi misslyckas med och filma samtidigt för att sen kunna utvärdera. Jag får träning på att sätta kriterier, tajming och frekvens. Jag är värdelös på tajmingen och trots detta är hunden så tacksam att hon räknar ut vad som lönar sig och det snabbt!  Ninja får en stor förståelse för att olika beteenden lönar sig olika gånger och att hon ska bjuda på nya beteenden. Jag är åxå dålig på att sätta upp tydliga målbilder och kriterier innan träning och de få gånger jag gjort det så går träningen framåt fortare och hon får lättare att förstå vad jag menar.

En annan sak som jag måste träna mig bättre på är att använda mig av olika belöningar och verkligen se till att det för hunden ÄR belöningar. Det som är en bra belöning ena dagen behöver ju faktiskt inte vara det andra dagen. Använder jag samma belöning hela tiden tappar den sitt värde o.s.v. vilket jag märkte tydligt igår när jag använde bollbelöning och den var superbelöning till en början men efter ett tag bara släppte hon den och fladdrade iväg på egen hand.

Idag har vi börjat fila på ännu ett ”värdelöst trix”  Ninja har fått träna på att buga. Efter några små shejpingpass filmade vi och nu ser det ut så här. Och.. hahaha, jag vill påpeka innan nån tror nåt annat att jag inte är gravid! Såg när jag tittade på filmen att det ser ut så men det är bara tröjan som bullat upp sig och ingen tillökning är på gång.  😉

 

2 tankar på “Att vara gröngöling…

  1. Gud så duktiga ni är! Jätte roligt att få se på film hur ni tränar. En fråga som dök upp i mitt huvud är: När lägger man in kommandot när man shejpar fram saker? Jag kan inget om shejping men det verkar intressant och kul 🙂 Kram

    • Lite olika men ett kort beteende som t.ex buga, då lägger man kommandot när beteendet är ”färdigt” alltså när hunden bjuder felfritt och snabbt på flera olika ställen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s